Monday, November 23, 2009

Resepi-resepi Cendawan

SERUNDING CENDAWAN

BAHAN-BAHAN:

  • 1kg cendawan tiram - potong halus
  • 500 gm bawang merah - mayang
  • 600 ml santan
  • 3 sudu besar kerisik
  • 2 helai daun kunyit
  • 3 helai daun limau purut
  • 4 kiub ikan bilis
  • Garam dan gula

BAHAN KISAR:

  • 5 biji bawang putih
  • 5 biji bawang besar
  • 5 batang serai
  • 3 cm lengkuas
  • 3 cm halia
  • 15 tangkai cili kering

BAHAN REMPAH:

  • 1 sudu besar biji ketumbar
  • 1 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu besar jintan putih

CARA MENYEDIAKAN:

- Tumiskan bawang merah yang dimayang sehingga garing. Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis sehingga wangi.


- Kemudian tuangkan santan, kerisik, bahan rempah, stok ikan bilis, daun kunyit dan daun limau purut.

- Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Kacau sehingga kering dengan menggunakan api kecil.

PESAN SAJI
#Kebiasaannya untuk membuat serunding cendawan ini memakan masa selama 7 jam

AYAM MASAK CENDAWAN ALA CINA

BAHAN-BAHAN:

  • ½ ekor ayam
  • 8 keping cendawan Jeli Hitam / Telinga Kera – direndam ½ jam
  • 1 inci halia – dihiris
  • 1 biji bawang besar – dihiris
  • 6 ulas bawang putih – dicincang
  • 4-5 tangkai cili padi
  • Sedikit kicap lemak manis
  • Sedikit sos tiram
CARA MEMASAK :

- Ayam dibasuh dan dipotong kecil-kecil. Cendawan yang dah lembut ditoskan, buang tangkainya dan dipotong 4 (memanjang).
.
- Panaskan minyak dan tumis halia. Bila dah naik bau (halia dah kekuningan) angkat halia dan buang. Kalau tak buang pun takpe.
.
- Masukkan bawang besar, bawang putih dan cili padi. Tumis sehingga naik bau baru masukkan ayam. Kacau sekejap.
.
- Masukkan kicap dan sos tiram. Kuantiti kicap terpulang. Tak payah letak garam sebab sos tiram dah memang masin. Kalau untuk yang kuat masin, bolehlah letak garam sedikit. Kacau.
.
- Selepas itu, masukkan air secukupnya (dalam 2 cawan biasa).
.
- Bila dah mendidih baru masukkan cendawan. Kecilkan api dan biarkan hingga kuahnya pekat. (biasanya dalam 10 hingga 15 minit). Sedia untuk dihidangkan.


CENDAWAN JELI HITAM MASAK CILI
BAHAN A (ditumbuk atau dikisar)

  • 3 biji cili merah
  • 10-12 tangkai cili padi
  • 2 cm kunyit
  • 2 cm lengkuas
  • 200g Cendawan Jeli Hitam (cendawan Telinga Kera), direndam hingga kembang dan dipotong kecil
  • 500ml santan (dari 1 biji kelapa)
  • 1 keping asam gelugur
  • 80gm ikan talang masin, dihiris nipis
  • 1 helai daun kunyit, dihiris
  • Garam secukup rasa

CARA MEMBUAT :

Satukan cendawan dan santan di dalam periuk. Masukkan asam gelugur, ikan talang, daun kunyit dan bahan kisar. Kacau sekali-sekala hingga mendidih. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Kecilkan api dan reneh selama 15 minit. Kemudian angkat dan sajikan.

No comments:

Post a Comment